200 gr. kakao, 400 gr. cukru miał-kiego, 2 szklanki zwyczajnej śmietanki i 100 gr. (ćwierć funta) śmietankowego masła, włożyć Masa w rondel i gotować na wolnym ogniu, ciągle pralinowa. wieszając, póki się do połowy nie wygotuje, to jest najmniej dwie godziny, aż się ciągnąć zacznie i zrobi się jednolita masa. Wtedy zdjąć z ognia, rozbijać łyżką z pięć mi-nut i póki gorąca, smarować po wierzchu mazurki, wafle, opłat-ki karlsbadzkie, lub wreszcie cienkie kruche mazurki (patrz wyżej przepis), składając po kilka razem, przez co uformuje sę przekładany pralinową masą mazurek.
400 gr. '(funt) pistacji oparzyć, obrać i utłuc, wy-mieszać z 400 gr cukru miałkiego (pudru), z sześcioma żółtkami i małym kielisz-kiem wody różanej — wszystko wiercić w do---- nicy od 20 minut do pól godziny. Następnie uży-wać podobnie jak masy migdałowej, przekładając mazurkj,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz