czwartek, 17 października 2013

Ciasto kakaowe

200 gr.  kakao, 400 gr.  cukru miał-kiego, 2 szklanki zwyczajnej śmietanki i 100 gr. (ćwierć funta) śmietankowego masła, włożyć Masa w rondel i gotować na wolnym ogniu, ciągle pralinowa. wieszając, póki się do połowy nie wygotuje, to   jest najmniej dwie godziny, aż się ciągnąć zacznie i zrobi się jednolita masa. Wtedy zdjąć z ognia, rozbijać łyżką z pięć mi-nut i póki gorąca, smarować po wierzchu mazurki, wafle, opłat-ki karlsbadzkie, lub wreszcie cienkie kruche mazurki (patrz wyżej przepis), składając po kilka razem, przez co uformuje sę przekładany pralinową masą mazurek.
 400 gr. '(funt) pistacji oparzyć, obrać i utłuc, wy-mieszać z 400 gr  cukru miałkiego (pudru), z sześcioma żółtkami i małym kielisz-kiem wody różanej — wszystko wiercić w do---- nicy od 20 minut do pól godziny. Następnie uży-wać podobnie jak masy migdałowej, przekładając mazurkj,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz