wtorek, 8 października 2013

Zupa rybna


Ugotować smak z różnej włoszczyzny, selera i cebuli, jeżeli na drugie danie mamy kotlety z ryb   lub rybę smażoną, to włożyć łby, ości i 172 kilo Zupa z ryby. drobnych rybek. Jeżeli na drugie ma być poda-na ryba w całości, to ugotować taki sam smak, a rybek można wziąć kilo. Na tym smaku gotować rybę najwyżej 25 mi-nut, gdy ryba zacznie się trochę gotować, trzeba ją zalać zimną wodą i, tak trzy razy postąpić, lub też rybę zimnym smakiem zalać, zagotować na ostrym ogniu, odstawić i znowuż zagotować, odstawić, później już dogotowywać na mniejszym ogniu, aby się ładnie na półmisku łupała.  
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o  wynajem aut łódź to odwiedź stronę http://wypozyczalnia-ok.pl/cennik.html
Jeśli rYba miękka, wtenczas ją wyjąć, zupę przecedzić i zaprawić 1 i pól szklankami śmietany, rozbite; z łyżką mąki i raz zagotować. Kto chce, to może ją zaprawić zasmażką z łyżki mąki i wcisnąć trochę cytryny. Do tej zupy pokrajane poprzednio kawałki ryby i gotować od 20 — 30 mi-nut. Jeżeli widelec wchodzi łatwo w rybę, to znaczy, że rYba ma dosyć. Gdy ryba gotowa, wyjąć ją ostrożnie szu-ITIOWIlieą i złożyć do przegotowanej zimnej wody. Tymcza-sem sklarować smak z ryby w ten sposób: rozetrzeć na misce jak można najlepiej % (50 gr.) kawioru, wlać pół szklanki wo-dy, dobrze zmieszać, podlać szklanką przecedzonej, obowiązko-wo gorącej, „uchy", znowu dobrze rozmieszać i jeszcze ciepłe wlać do przecedzonej zupy, którą trzeba prędko w jedną stronę mieszać. Odstawić na brzeg blachy, nakryć pokrywką i za 10 — 15 minut będzie klarowną, wówczas przecedzić zupę przez mokrą serwetkę i raz zagotować. Do wazy złożyć rybę, wyciągniętą z wody, posiekać trochę zielonego kopru i, zalać to zupą, dolać kieliszek wina soternu albo szampańskiego. Po-dać oddzielnie, pokrajane cieniutko, plasterki cytryny bez pestek. Podaje się do tej zupy pieróg z rybą. (Patrz rozdział IV).
UWAGA: JeŚli, w danej miejscowości nie można dostać wska-zanych w przepisie ryb, wtedy zaleca się_ zastąpić je 'innemi: jesiotrem, czeczugą, okoniem i :akiemiś drobnem' rybkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz