poniedziałek, 21 października 2013

Piernik z praliną

Zrobić piernik jak poprzedni , upiec cieńszy na I. dużej blasze, lub 2 mniejszych. Piec średni  później gorący. Przełożyć po upieczeniu na-stępującą masą: 
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tanie wykończenia wnetrz kraków to odwiedź stronę http://ekobudmar.pl/galeria.html
Pralina: 2 szklanki mleka zagotować z wa-nilją, rozbić 3 cale jaja ubite z 1% szklanką cukru, do-dać 100 gr. (% f.) lub więcej kakao i 3 łyżki z górą mąki pszennej — razem ubić, zmieszać z mlekiem i bić trzepaczką na ogniu, aż się zagotuje i zgęstnieje, wystudzić zupełnie i uwiercić z 200 gr. masła. II sposób: patrz: 
Masa pralinowa str. 253 4 43 17' 2 cale jaja utrzeć do białości z 1 szklanką cukru, wsy-pać 2 łyżeczki herbaciane zapachów, łyżeczkę herbacianą sody, rozpuszczonej w kieliszku wo- Pierniczki drobne dy, wlać I szklankę zrumienionego miodu, wresz-cie wsypać 3 szklanki mąki pszennej lub żytniej, robić gałeczki okrągłe. 

Można również ciasto wyrzucić na stolnicę, podsypa-ną mąką, w razie potrzeby wgnieść tyle mąki, by ciasto dato się wałkować i robić paluszki, lub wycisnąć szklaneczką okrągłe całuski, lub też foremkami wycinać najrozmaitsze pierniczki, które również polukrować różnerni lukrami, jako to: czekolado-wym, miętowym i t. d. (Patrz lukier). Piec średni Cztery i pół szklanki mąki pszennej zamiesić z jedną szklanką miodu. 
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o bezpieczne centralne ogrzewanie łódź to odwiedź stronę http://hydraulik-lodzki.pl/kontakt.html
Dodać szklankę cukru, dwa jajka i dwie strychowane łyżeczki sody rozpuszczonej Pierniki: w wodzie. Wyłożyć na blachę w formie placka ,G w altu lub też wycinać małe krążki i smarować jaj- goście jadą". kiem. Piec średni  Trzy kwarty masła utrzeć w dwuch donicach: na zmianę, dosypywać 1 kilo 225 gr. (trzy funty) mąki i kopę żółtek, ubitych bez cukru. Jak wyj- Sękacz dzie połowa mąki i żółtek, dodawać potrochu 1 (baumkuchen). kiło 225 gr.( 3 funty) cukru. Wiercić z godzinę. Zobacz więcej

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz