wtorek, 22 października 2013

Ser śmietankowy

Dodać razem do jednego worka, aby ściekła serwatka, potem kłaść na stolnicy, pochyło urządzonej i nacisnąć deską z lekka, a potem kamieniami. Gdy serwatka zupełnie ściecze do podstawionego pod nie naczynia, wyjąć ser, lekko osolić, aby nie popsuć zawar-tości masy, a potem składać do małych worków klinowatych, które się kładą pod prasę na kilka godzin. Wziąć śmietany samej, niezbyt przekwaśniałej, dwie kwarty, postawić w garnuszku w letni piec, aby Ser śmietankowy się odtopiła, potem postawić na lodzie, aby za-z kminkiem. stygła, zlać do cienkiego i gęstego woreczka,   niech ścieknie serwatka. Wykonywać wszystko to wrniejscu zimnem; jak zupełnie ścieknie, wtedy wyrzucić na salaterkę, wymieszać ze sporą ilością utłuczonego kminku, po-solić do smaku i ułożywszy okrągło na talerz, trzymać w lochu lub lodowni.

Sera 2 kilo (5 funtów) świeżo wyjętego z pod prasy, utrzeć na tarce, posolić, zmieszać z garścią kminu, Ser gotowany włożyć do wrzącego niezbieranego mleka i goto-w mleku. wać od 10 do 15 minut, ciągle mieszając, aby nie przypalił. Gdy już zgotuje się, odcedzić, wy-łożyć do niecek i mocno ucierać drewnianą łyżką, aby się zmaso-wał, dodając łyżkę kopiastą świeżego masła. Po utarciu, zawią-zać w serwetę i położyć pod prasę. Następnie osolić lekko Z wierzchu i osuszyć na powietrzu; jeżeli się przeznacza na dłuż-szą konserwę. Bardzo dobry, tylko trzeba go urządzać z nie-przegrzanego sera, i kłaść pod prasę, póki nie zastygnie.
Pozostałe kawałki sera szwajcarskiego utrzeć na tarce. Do 200 gr. takiego sera utrzeć w donicy Gomółki jaknajlepszego twarogu, wsypać do tego utarty wyborne. ser, 100 gr. masła świeżego, wsypać kminku   i dobrze to wszystko utrzeć. Z tej masy -robić w ręku gomółki, przyczern należy ręce maczać we wodzie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz