Ugotować w wodzie 3 pomarańcze, nakłówszy je w kilku miejscach; gdy będą miękkie wyjąć z wo-dy, a po wystudzeniu pokrajać w piastry i pod-smażyć lekko w syropie. Zrobić ciasto kruche z 400 gr. (funta) mąki, 200 gr. (pół funta) masła, 100 gr. (ćwierć) funta cukru i 2 jajek; rozwałkować i upiec w piecu. Następnie ułożyć warstwę usmażonych pomarańczy, na to posypać grubo siekanemi migdałami i wstawić w piec do obsuszenia.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tani serwis klimatyzacji kraków to odwiedź stronę http://serwisklimatyzacjikrakow.pl
400 gr. (jeden funt) masła młodego, niesolonego wierci się na śmietanę wałkiem w donicy przez całą godzinę, dodając po jednemu dziesięć żółtek i 400 gr, (funt) miałkiego cukru z wanilją, dosy-pując po łyżce cukru za każdem żółtkiem. Wziąć 400 gr. (funt) mąki kartoflanej, ubić pianę z 10 białek,
kłaść łyżkę piany i łyżkę mąki, aż wszystka wyjdzie, wlać w końcu średni kieliszek araku, wylać prędko w wysmarowaną masłem blachę miedzianą, niebardzo grubą warstwę, i na-tychmiast do gorącego pieca wstawić, uważając naturalnie, aby nie spalił się mazurek; gdy piec za chłodny, robi się zakalec w mazurku, również gdy zrobiony stoi chwilkę, bardzo jest źle. W piecu powinien stać godzinę.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tanie meble bydgoszcz to odwiedź stronę http://meblekuchennebydgoszcz.eu/meble-kuchenne-bydgoszcz-referencje.html
Upieczony mazurek przykrywa się konfiturami z malin lub róży smażonej, a na te konfitury przykłada się masę migdałową makaronikową i jeszcze raz sta-wia w piec, w którym ciepło z góry tylko powinno mazurka dochodzić, aby się masa makaronikowa upiekła, a mazurek upieczony od spodu nie usechł. Zupełnie tak samo robi się tort piaskowy, tylko w formie okrągłej (patrz torty). -- Masa mak ar o nik o w a. 400 gr. (funt) migdałów obranych słod-kich tłucze się z małą ilością cukru w moździerzu, kładzie się do rondla wybielonego, sypie się 400 gr. (funt) cukru miałko tłu-czonego i stawia na ogniu, bezustannie mieszając; gdy migdały tak na ogniu przeschną, że prawie nie będą do palców przyle-gały, zdjąć z ognia, wystudzić zupełnie, dodać do zimnych już pięć białek na pianę ubitych, wymieszać doskonale i nałożyć mazurek.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej o tani zakład pogrzebowy auxilium to odwiedź stronę http://zakladpogrzebowy-auxilium.pl/zaklad-pogrzebowy-wroclaw.html
28 12 żółtek ugotowanych przetrzeć przez sito, dodać 400 gr. czekolady, 200 gr. cukru, 200 gr. mig-dałów przepuszczonych przez maszynkę i jedno jajko — wszystko razem ucierać przez 2 godzi-ny, następnie ułożyć na kruchem cieście, opłat-kach lub waflach, same zastygają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz