400 gr. migdałów lub orzechów wytartych, przekrajać wpoprzek i podrumienić, 400 gr. (funt) rodzynków oczyścić. 200 gr. (pól funta) cykały Mazurek, drobno pokrajać, 10 j'aj całych rozetrzeć z 400 bakaljowy. gr. (1 funtem) cukru, następnie wsypać stopnio-wo 400 gr. (1 funt) mąki, do której się dodaje tłuczonej skórki pomarańczowej i na koniec noża goździków i pieprzu angielskie-go.
Gdy masa będzie gotowa, wsypuje się bakalje i nalewa do wysmarowanych masłem foremek papierowych. Piec 3 kwa-dranse. 400 gr. (1 funt) cukru, utrzeć dobrze z dwoma jaja-mi całymi, dodać 400 gr. (1 funt) tartych migda-łów, sok z jednej cytryny i skórkę otartą na tarce, utrzeć dobrze to wszystko na masę; gdyby masa była za rzadka, dodać trochę mąki, układa na opłatki i wstawić do pieca niezbyt gorącego. <i 24 Jedną filiżankę czekolady, jedną masy migdałowej, jedną cukru, 10 żółtek gotowanych. Masę wyrobić ręką. 2 filiżanki masy migdałowej, Mazurek filiżankę cukru, pół laski winilji, 2 łyżki śmietanki czekoladowy. razem wywiercić. Podzielić masę na 2 części, na czystym papierze. Ułożyć masę z czekoladą, na to na-smarować drugą masę, następnie położyć drugą warstwę masy czekoladowej. Oblać to lukrem czekoladowym i wstawić w piecyk po obiedzie, żeby obeschły. .4 25 400 gr. (funt) zwyczajnych daktyli pokrajać bardzo cienko, 150 gr. (12 lutów) słodkich migdałów oparzonych, utłuc na masę, sok z cytryny, 200 Mazurek gr. (1/2 funta) pudru. Wszystko wywiercić bar- daktylowy. dzo starannie, dodawszy na końcu pianę z 3 białek, potem cienko rozsmarować na opłatki i postawić do piecyka dla. - obeschnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz